Maag Lever Darm Stichting Spijsvertering.info

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. Dit wordt ook wel reflux genoemd. Als zure maaginhoud regelmatig en langdurig terugstroomt in uw slokdarm, kunt u klachten krijgen. Op den duur kan de slokdarm zelfs beschadigd raken. Dat komt omdat de slokdarm niet bestand is tegen het agressieve zoutzuur dat in maagsap zit. De maag heeft een dikke beschermende slijmvlieslaag die de maagwand tegen het zuur beschermt. De slokdarm heeft zo’n beschermlaag echter niet.

Brandend maagzuur (reflux)

De meest voorkomende klacht bij brandend maagzuur is pijn achter of onderaan het borstbeen. De pijn kan branderig of drukkend aanvoelen en uitstralen naar de hals of tussen de schouderbladen in de rug. Dit wordt daarom nogal eens verward met hartklachten. Sommige mensen hebben daarnaast last van een pijnlijke keel, heesheid, hoesten of het gevoel dat er voortdurend een brok in hun keel zit. Ook kunt u soms last hebben van oprispingen, waarbij kleine beetjes voedsel met maagzuur terugstromen tot in uw mond. Veel mensen hebben met name ’s nachts last van deze klachten.

Wanneer naar de huisarts?
Als u regelmatig last heeft van brandend maagzuur, dan is het goed om de klachten met uw huisarts te bespreken. De huisarts kan informeren naar eventuele andere klachten en hij of zij kan u onderzoeken. De huisarts kan ook een uitgebreid advies geven wat betreft voeding en leefstijl, dat aansluit bij uw persoonlijke situatie. Als dat nodig is kan de huisarts u verder (laten) onderzoeken, of medicijnen voorschrijven die de aanmaak van maagzuur afremmen.

Als brandend maagzuur niet goed behandeld wordt, kan een slokdarmbeschadiging ontstaan. Het is daarom belangrijk dat u niet te lang blijft rondlopen met brandend maagzuur klachten. Bij de apotheek of drogist zijn verschillende medicijnen te koop, die kunnen helpen de klachten te verminderen. Dit worden zelfzorgmiddelen genoemd. U kunt deze medicijnen beter niet langdurig op eigen houtje gebruiken. Als de klachten niet binnen enkele weken verdwijnen, dan is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan.

Diarree

Deel deze informatie