Maag Lever Darm Stichting Spijsvertering.info

Voeding

We hebben enkele fabels en feiten over voeding voor u op een rijtje gezet.

Fabel of feit: in donker brood zitten meer vezels dan in licht brood
Fabel: de kleur van brood zegt niets over de hoeveelheid vezels die het brood bevat. Het vezelgehalte wordt bepaald door de grondstof waar het brood van is gemaakt. Volkorenmeel bevat de hele graankorrel, in tegenstelling tot bloem of tarwemeel. Brood dat gemaakt is met volkorenmeel bevat dus meer vezels en is gezonder, ondanks dat het vaak licht van kleur is. Sterker nog, uit een test van de Consumentenbond is gebleken dat donkere broden soms juist de minste hoeveelheid vezels bevatten van alle meergranenbroden.

Fabel of feit: van bananen krijg je verstopping
In bananen zitten veel vezels. Vezels zitten vooral in groente, fruit, volkorenbrood en peulvruchten. Vezels worden niet verteerd in de dunne darm; ze komen onveranderd aan in de dikke darm. Daar worden ze door de darmbacteriën bewerkt. Hierbij komen stoffen vrij die de darmbeweging stimuleren. Bananen zijn dus, net als andere soorten fruit, goed voor de spijsvertering en stoelgang. Het is een hardnekkige fabel dat bananen verstopping veroorzaken.
Meer informatie over vezels en vezelrijke voedingsmiddelen
Meer weten over verstopping? Bekijk de tips en adviezen

Fabel of feit: als je last hebt van maagzuur, moet je veel melk drinken

Een klein beetje melk drinken, kan bij sommige mensen helpen tegen maagzuur klachten. Het is niet verstandig om veel melk te drinken. Melk bindt het zuur even, maar daarna stimuleert het juist de aanmaak van maagzuur. Hierdoor neemt de pijn even af, maar vervolgens wordt de pijn vaak heviger.
Tips en adviezen bij maagklachten of kijk op www.maagproblemen.info

Fabel of feit: ontbijtkoek werkt laxerend
Ook dit is een hardnekkige fabel. Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood. Voedingsvezels stimuleren de darmbeweging en werken bovendien als een soort spons. Ze nemen vocht op, waardoor de ontlasting soepel wordt. U kunt volkoren ontbijtkoek gebruiken in plaats van gewone ontbijtkoek, want deze bavet meer vezels.
Meer informatie over vezels en vezelrijke voedingsmiddelen

Fabel of feit: koffie veroorzaakt maagproblemen
Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat koffie maagklachten veroorzaakt. Sommige mensen krijgen wel last van hun maag, na het drinken van (grote hoeveelheden) koffie. Het is onduidelijk waardoor dit veroorzaakt wordt. Als u geen last krijgt van uw maag, dan kunt u gewoon koffie blijven drinken. Krijgt u wel klachten? Drink dan tijdelijk geen koffie of minder koffie. Na een tijdje kunt u opnieuw uitproberen of u nog steeds maagklachten krijgt door koffie.
Meer tips en adviezen bij maagklachten of kijk op www.maagproblemen.info
Deel deze informatie